Skog i ett förändrat klimat
Välkommen till vår webbaserade utbildning "Skog i ett förändrat klimat"! Den här utbildning är skräddarsydd för skogsägare som strävar efter att bemöta de utmaningar som klimatförändringarna innebär inom skogsbruket.
Information
- Nivå
- Grund
- Typ
- Online
- Tidsåtgång
- ca 3 timmar
- Ordinarie pris
- 500 kr
- Medlemspris
- 400 kr
Om utbildningen
Att vara skogsägare och bruka och förvalta skog, kräver god planering och åtgärder både på lång och kort sikt. Omloppstider för ett skogsbestånd sträcker sig över generationer. Vad som är rätt eller fel eller vad som skapar mest värde över en omloppstid vet man först efteråt. Tillväxten och den ekologiska balansen i skogen påverkas av många faktorer. Ett faktum är att vi är inne i och står inför förändringar i klimatet med högre medeltemperatur och häftigare vädersituationer än tidigare. Extrema väder med stormar, översvämningar, brand och torka riskerar bli vanligare. Detta innebär ökade risker för skador av efterföljande skadegörare som svampar, insekter och vilt, samtidigt ges möjligheter till ökad tillväxt genom längre växtperioder.
Utbildningen är tillgänglig för start året runt och genomförs helt online via webben.
Förkunskaper
För att få ut så mycket som möjligt av den här utbildningen är det fördelaktigt att ha grundläggande kunskaper om skogsskötsel, även om det inte är ett krav.
Mål
Denna utbildning bygger på insikter och kunskap baserad på forskning och erfarenhet. Med ökad kunskap och insikter utifrån forskares samlade erfarenheter och bedömningar är vår förhoppning att utbildningen ska bidra till att du som skogsägare känner dig tryggare i dina beslut om hur du ska sköta sin skog.
Utbildningens innehåll
Samverkan i kompetensutvecklingsfrågor
Utbildningen är framtagen i ett samarbete mellan skogsägarföreningarna och LRF genom kompetensutvecklingsrådet KUR. KUR arbetar med kompetensutvecklingsfrågor inom skogsbruk och skogsägande för skogsägare. De tre skogsägarföreningarna är från norr till söder Norra Skog, Mellanskog och Södra. Tillsammans har föreningarna över hundratusen medlemmar som tillsammans äger 5,6 milj. ha skog.